PD Mežica na facebook-u     

 

 

 

 

 


NASLEDNJA >>

 

UVOD

Mežica – do nedavna znana predvsem kot rudarsko mesto, je v prvih zapiskih omenjena že leta 1154. Leži 495 m nad morjem ob reki Meži, po kateri se imenuje tudi dolina med Peco, Uršljo in Smrekovcem.
Prebivalci, okoli 4000 jih je, se ukvarjajo s predelavo in kmetijstvom, življenje pa se je z zaprtjem rudnika svinca močno spremenilo.

Tako statistika!
Za nas pohodnike pa je to majhno, včasih zaspano mestece prekrasna izhodiščna točka za enodnevne izlete po okoliških hribih. Izleti niso primerni le za planince – gornike, ampak tudi za babice z vnučki, za prvošolčke in za tiste, ki so naložili že kar nekaj križev na ramena. Na kratko, za vse tiste, ki imajo radi naravo in med sprehodom opazijo orjaško smreko ter drobno rožico pod njo, naravni most in nenavadne skalne sklede. Tisti, ki smo že prehodili okolico Mežice po dolgem in počez, obšli mejno pot naše občine, bi vas radi povabili na izlete, ki vam bodo naš kraj pokazali v novi, drugačni luči.
Poiskali smo najprimernejše poti, našli geološke, botanične, etnološke in zgodovinske zanimivosti ter neskončno uživali pri vsem, kar smo odkrili novega.
Vse to bi radi delili z vami. Izberite le smer in na pot! Pri tem pa je najlepše to, da je izbira vaša, mi vam le predstavljamo možnosti.

Okolica Mežice je prepredena s potmi in po mili volji si lahko izlet skrajšate, se pri kakšnem kmetu ustavite na domačem prigrizku ali pa se pod košato bukvijo podprete iz svojega nahrbtnika.
Pomembno je le eno – Izleti naj vam bodo v veselje in sprostitev.
V naravi si naberite moči za tiste puste, enolične opravke, ki nam vse pogosteje kradejo voljo in čas. Zajemite polna pljuča gozdnih dišav in odpihnite temačne misli in skrbi.
Tisti, ki imamo naravo radi, zanjo tudi skrbimo in zato najbrž ni potrebno posebej opozarjati na odnašanje smeti nazaj v dolino, na nevarnost gozdnih požarov in na obzirnost do kmetijskih površin, ki jih prečkamo. Verjamemo, da vse to že veste in upoštevate.

Še napotek ob koncu – ne pozabite na primerno obutev in, če se na pot odpravljate sami, naj le kdo ve, v katero smer greste!
Zdaj pa le – kos kruha in jabolko v žep, pa gremo! Tudi kakšna dežna kapljica nas ne bo ustavila, kajne?

Prijetna doživljanja na pohodih in morda kolesarjenju po okolici Mežice vam želimo pohodniki študijskega krožka Spoznajmo vrhove nad Mežico, ki smo pripravili gradivo za ta vodnik.

Mentorica: Hedvika Blatnik
Člani: Jože Atelšek, Štefan Erjavc, Marija Kolenik, Milka Krof, Marija Mauko, Zofka Novosel, Marjana Ovnič, Ida Paradiž, Jožica Permanšek, Mihael Pungartnik, Ana Smrečnik, Štefka Vorbole, Damjana Vertačnik in Meta Vinkl.
(Vodnik je delo vseh članov krožka)

 

 

NASLEDNJA >>