PD Mežica na facebook-u     

 

 

 

 

  

Kviz za mlade planince na Peci; Igor Glasenčnik; Planinski vestnik 9/1997 (Društvene novice)

Od 23. do 25. maja 1997 je bil v mladinskem domu na Peci kviz za mlade planince. Organizirala ga je Mladinska komisija pri Meddruštvenem odboru planinskih društev Koroške in njen načelnik Rudi Burjak s sodelavcema Rihardom Ovčarjem, načelnikom MO v PD Ožbalt-Kapla, in Cirilo Vidovič, mladinsko vodnico iz PD Ožbalt-Kapla.

Prijavljene ekipe iz osnovnih šol so že pred meseci pričele priprave. Tako napolnjene z znanjem so lahko odgovarjale na pisni test iz planinskih tem, ustno preverjanje znanja in spretnost v planinski vrvni tehniki.
Skratka, bila je nekakšna skrajšana planinska šola. Začetno navdušenje vseh mladih, ki delujejo v mladinskih odsekih, pa je počasi kopnelo, saj so se kviza udeležili samo mladi iz PD Mežica in PD Ožbalt-Kapla. Ostala društva so odpovedala sodelovanje.

Zmagala je ekipa z imenom Piparji iz planinskega krožka na osnovni šoli Kapla na Kozjaku: KlavdijaRebernik, Andreja Dreisinger-Vezovnik in David Kašnik, vsi doma iz Kaple. Drugo mesto je osvojila ekipa z imenom Pokiči iz planinskega krožka na osnovni šoli Brezno ob Dravi in tretje mesto ekipa z imenom Alpinisti iz planinskega krožka na osnovni šoli Mežica.

Sodelovalo je devet ekip v starejši konkurenci (od 5. do 8. razreda) in samo ena ekipa iz mlajših planincev (iz 1. do 4. razreda).

Vsaka organizacija, tako tudi planinstvo, mora graditi svojo prihodnost na mladih in le-te temeljito izobraževati, da se bo varnost v naših gorah izboljšala. Samo ozaveščen planinec bo hodil v gore ob primernem času, pripravljen na težave, s katerimi se na poteh srečuje, pa tudi svoj življenjski značaj bo imel utrjen. Predvsem pa bo pripravljen pomagati šibkejšim in manj spretnim. Ravno to različni tečaji, kvizi in tabori mladim dajejo.

Organizacija in izvedba planinskega kviza za mlade planince je bila brezhibna. Škoda le, da ni zajela več mladih v koroških planinskih društvih.