PD Mežica na facebook-u     

 

 

 

 

  

Zimski tabor mladih planincev Peca 94; Jaka Kotnik; Planinski vestnik 5/1994 (Društvene novice)

V soboto, 26. februarja, smo se mladi planinci iz celotne Koroške podali na zimski tabor, ki naj bi bil v mladinskem domu na Peci. Zbrali smo se pred OŠ Mežica. Med potjo na Peco smo si pri gostišcu Matjaž ogledali gradove iz snega.
Na zadnjem delu poti smo naleteli na tri nevarna plazišča. Prečkali smo jih posamezno. Ko smo prišli v mladinski dom, smo se najprej pogovorili o disciplini in se vselili v sobe. Večer smo preživeli ob igrah.
Naslednji dan po zajtrku je bil pohod na vrh Pece. Vodnik nam je razlagal o nevarnostih v gorah v zimskem času. Na vrhu nas je sprejel močan veter. Hitro smo se vrnili na planoto pod vrhom. Tam nam je vodnik prikazal reševanje izpod snega z lavinsko žolno. Vsak je lahko to poskusil. Po kosilu je bilo predavanje o organiziranju planinskega izleta in praktične vaje v izdelovanju vozlov. Tudi ta večer je minil ob zanimivih igrah.
Tretji dan smo si na Mali Peci ogledali ploščo z vgraviranimi smermi razgledov. V zavetju smrek smo sestavili improvizirano vozilo na smučeh za prevoz ponesrečenca. Nanj smo položili ponesrečenca (vodnika) in ga odpeljali proti domu. Popoldne smo si ogledali vrvno ograjo in se ob njej učili prečkati. Dva mlada alpinista sta nam potem prikazala spust po steni.
Naredili smo še bivak in se naučili še nekaj novih vozlov. Preizkusili smo tudi sondiranje, s katerim iščejo zasute v snegu. Za vse, ki so bili prvič na Peci, je bil zvečer krst. Zadnji dan je minil ob pospravljanju doma.
Kar nerad sem zapustil ta kraj, saj sem tu izvedel veliko novega in spoznal veliko novih prijateljev in prijateljic. Bilo nas je 18 in vsi smo se srečni in zdravi vrnili domov.