PD Mežica na facebook-u     

 

 

 

 

  

Peca vabi; Miroslav Žolnir; Planinski vestnik 11/1993 (Društvene novice)

Na zadnjem festivalu športnih in turističnih filmov v Trentu (Italija) je prejel eno od nagrad slovenski film o Peci.
Legenda o pravičnem vladarju kralju Matjažu, ki s svojo vojsko spi v Peci, je stara okoli 500 let, zgodovina rudarjenja s svincem v Mežiški dolini pa okoli 330 let.
Peca (2126 m) je eden izmed zelo razglednih slovenskih dvatisočakov v Karavankah s pestrimi in slikovitimi pogledi na gore in doline v Sloveniji, Hrvaški, Madžarski, Avstriji in Italiji. Glede na oddaljenost in prometne razmere jo še posebno radi obiskujejo prebivalci severovzhodne in osrednje Slovenije, kot obmejno goro s sproščenim mejnim režimom pa tudi prebivalci južne Koroške.
Dom na Peci (višina 1665 m) upravlja PD Mežica. Oskrbniki so letos Avberški iz Mežice, ki se priporočajo za obisk. Večje skupine se lahko prej najavijo pri Planinskem društvu Mežica, tel. 0602/35-378, ali pisno na PD Mežica, 62392 Mežica.
Peš dostopi vodijo iz Mežice, Mušenika, Črne na Koroškem, Tople. Cestni dostop je iz Mežice ali Črne na Koroškem v smereh Mihev, Podpeca ali Topla. Z avtobusom je možno potovati v Toplo v bližino kmeta Burjaka ali še dalje proti rudniku, v Podpeci do Okrepčevalnice Matjaž (5 km ceste iz Črne, od tega 3 km asfaltirane).
Do Doma na Peci je od 45 minut do dve uri in pol hoje, odvisno od izbrane smeri, na vrh po zavarovani poti še eno uro, po zložni pa uro in 15 minut. Zelo zanimivo je tudi grebensko prečenje od slovenske Kordeževe glave prek Končnikovega vrha (2110 m) do avstrijske Bistriške špice (2114 m). Možni sestopi so do Doma na Peci, v Toplo ali v Bistrico oziroma Globasnico v Avstriji.
Planinska sezona na Peci praktično traja vse leto. Okrepčevalnica Matjaž (Matjaž Mrdavšič v Podpeci) vsako leto 1. januarja (doslej dvakrat) organizira pohod od Matjaža do Matjaža.
Kot je znano, je slovenski kipar Marjan Keršic-Belač po 2. svetovni vojni izdelal kip kralja Matjaža, ki je v opuščenem rudniškem rovu v Mali Peci in je z baterijo vreden ogleda.
Planinsko društvo Mežica in oba meddruštvena odbora ob sodelovanju z GRS - Postajo Prevalje vsako leto pozimi, v drugi polovici februarja, organizirata zimski Matjažev pohod iz Mežice na Peco, ki z višinsko razliko 1667 m privablja iz leta v leto več obiskovalcev. Naslednji, to je šesti pohod, bo v soboto, 19. februarja 1994.
Med letom je množica prireditev, od maš do spominskih srečanj in izdelave snežnih gradov kralja Matjaža. Lahko uživate v tihi samoti in brezmejnih razgledih ali pa tudi v prijetni družbi.
Za enega so zanimiva snežna prostranstva, za drugega jesensko pobarvan gozd...